training fysieke belasting

Training Fysieke belasting 

Medewerkers die te maken hebben met fysieke belasting moeten hun lichaam verstandig gebruiken en fit zijn voor hun taak.
Dit is te bereiken door medewerkers praktisch te instrueren over factoren die van invloed zijn op hun gezondheid, het ontstaan van klachten en voorkomen hiervan tijdens fysieke arbeid.

De insteek: Bewustwording – Gedragsverandering – Eigen verantwoordelijkheid

Wij leren uw medewerkers gunstige werkhoudingen aan te nemen bij taakhandelingen waarin bijvoorbeeld tillen, duwen, trekken voorkomen. Hierbij leert men welke spieren kunnen worden gebruikt om rug, nek- en schouders te beschermen. Dit gebeurt op een interactieve manier waarbij begrijpen, zelf voelen, ervaren, oordelen (en de nodige humor!) centraal staan. Tevens wordt er aandacht besteed aan adequate omgang bij klachten. Wat doe je bij beginnende klachten? Welke maatregelen kan je eenvoudig zelf nemen?

Werkwijze
Wij ontwikkelen een training die geheel aansluit bij de doelgroep en de bedrijfspecifieke arbeisomstandigheden. Volledig op maat. Onze trainer heeft een kennismakingsgesprek met u en enkele medewerkers. Wat doen zij? Hoe doen zij dat? Wat zijn de knelpunten? En wat moeten zij leren? We maken hiervan enkele foto’s. Dit is het uitgangspunt voor de training.

Beknopte inhoud van de training

  • De deelnemers krijgen voorlichting over rugklachten en andere fysieke klachten.
  • De deelnemers krijgen inzicht in gezonde en belastende houdingen en bewegingen tijdens het werk. Dit doen we aan de hand van de foto´s.
  • We trainen gunstige bewegingstechnieken  zoals bukken, tillen, dragen, duwen, trekken, repeterende handelingen en statische houdingen (afhankelijk van de werktaken).
  • Bespreken we preventiemaatregelen die de medewerker kan nemen om fysieke klachten te verminderen en te voorkomen
  • Doen we enkele taakgerichte fitnessoefeningen om de belastbaarheid te verbeteren.
  • Oefenen we met het intrainen van een gezonde werkwijze op (een gesimuleerde) werkplek.
  • leren we ontspannings- en hersteloefeningen voor de rug, nek, schouders en armen.

Follow up training
In vervolgtraject bieden wij diverse diverse mogelijkheden voor gezondheidsbevordering door een combintie van plenaire trainingen en/of personal coaching. Het gaat hier vooral om ‘empowerment’ van de medewerkers. Hierin worden medewerkers bewust van hun leefstijl en gestimuleerd daar waar dat gezondheidswinst oplevert, hun leefstijl aan te passen met vaak eenvoudige maatregelen.

Het resultaat
Fit voor de functie; gezond omgaan met fysieke belasting of repeterende bewegingen. Met plezier werken en blijven werken en klachten en verzuim door door fysieke overbelasting verminderen en voorkomen.

Offerte
Wilt u meer informatie over de training fysieke belasting? Vul dan het contactformulier in voor meer informatie of een offerte. Vervolgens zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.