training fysieke belasting

Medewerkers die te maken hebben met fysieke belasting moeten hun lichaam verstandig gebruiken en fit zijn voor hun taak.

Dit is te bereiken door medewerkers praktisch te trainen en coachen over factoren die van invloed zijn op hun gezondheid, het ontstaan van klachten en voorkomen hiervan tijdens fysieke arbeid.

De insteek: Bewustwording – Gedragsverandering – Eigen verantwoordelijkheid

Wij leren uw medewerkers gunstige werkhoudingen aan te nemen bij taakhandelingen waarin bijvoorbeeld tillen, duwen, trekken voorkomen. Hierbij leert men welke spieren kunnen worden gebruikt om rug, nek- en schouders te beschermen. Dit gebeurt op een interactieve manier waarbij begrijpen, zelf voelen, ervaren, oordelen (en de nodige humor!) centraal staan. Tevens wordt er aandacht besteed aan adequate omgang bij klachten. Wat doe je bij beginnende klachten? Welke maatregelen kan je eenvoudig zelf nemen?

Werkwijze

Wij ontwikkelen een training die geheel aansluit bij de doelgroep en de bedrijfsspecifieke omstandigheden. Volledig op maat. Onze trainer heeft een kennismakingsgesprek met u en enkele medewerkers. Wat doen zij? Hoe doen zij dat? Wat zijn de knelpunten? En wat moeten zij leren? We maken hiervan enkele foto’s. Dit is het uitgangspunt voor de training.

Beknopte inhoud van de training

  • Voorlichting over rugklachten en andere fysieke klachten.
  • Verkrijgen van praktisch inzicht in gezonde en belastende houdingen en bewegingen tijdens het werk.
  • Oefenen van bewegingstechnieken  zoals bukken, tillen, dragen, duwen, trekken, repeterende handelingen en statische houdingen (afhankelijk van de werktaken).
  • Preventiemaatregelen die de medewerker kan nemen om fysieke klachten te verminderen en te voorkomen
  • Taakgerichte fitnessoefeningen om de belastbaarheid te verbeteren.
  • Oefenen we het toepassen van een gezonde werkwijze op (een gesimuleerde) werkplek.
  • Ontspannings- en hersteloefeningen voor de rug, nek, schouders en armen.

Follow up training

In vervolgtraject bieden wij diverse diverse mogelijkheden voor gezondheidsbevordering door een combinatie van plenaire trainingen en/of personal coaching. Het gaat hier vooral om ‘empowerment’ van de medewerkers. Hierin worden medewerkers bewust van hun leefstijl en gestimuleerd daar waar dat gezondheidswinst oplevert, hun leefstijl aan te passen met vaak eenvoudige maatregelen.

Resultaat

Fit voor de functie; gezond omgaan met fysieke belasting of repeterende bewegingen. Met plezier werken en blijven werken en klachten en verzuim door door fysieke overbelasting verminderen en voorkomen.

Offerte

Wilt u meer informatie over de training fysieke belasting? Vul dan het contactformulier in voor meer informatie of een offerte. Vervolgens zullen wij zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.