Ergonomisch
Onderzoek
Krijg een duidelijk overzicht van het soort risico’s dat medewerkers hebben en de verbetermogelijkheden om fysieke belasting bij de bron aan te pakken met doeltreffende oplossingen.
Ergonomie is de wetenschap die zich richt op het optimaliseren van de interactie tussen mensen en hun werkomgeving. Dit omvat factoren als werkhouding, werkorganisatie, werkplekinrichting, gereedschap en hulpmiddelen. Door deze factoren zorgvuldig te onderzoeken en aan te passen, kunnen risicofactoren en de fysieke en mentale werkbelasting voor werknemers worden voorkomen of verminderen.
FAQ
Wat is een ergonomisch onderzoek?
Tijdens een ergonomisch onderzoek worden verschillende aspecten van de werkomgeving onder de loep genomen. We observeren de werknemers tijdens hun dagelijkse activiteiten, analyseren de fysieke belasting en brengen potentiële risicofactoren in kaart. Op basis hiervan kunnen maatregelen worden genomen zoals aanpassingen aan werkplekken, hulpmiddelen of werkorganisatie. De maatregelen kunnen variëren van eenvoudige aanpassingen, zoals het aanpassen van de hoogte van een bureau of het aanbrengen van betere verlichting, tot complexere interventies, zoals het herstructureren van werkprocessen of het implementeren van nieuwe technologieën.
Wat is het resultaat van een ergonomisch onderzoek?
Door maatregelen te nemen die de arbeidsomstandigheden verbeteren, verminder je de lichamelijke belasting en het risico op verzuim. Ook verhoog je het comfort dat medewerkers ervaren. Medewerkers zijn meer tevreden en kunnen hun werk langer volhouden.
Wat is het verschil tussen een werkplekonderzoek en een ergonomisch onderzoek?
Een werkplekonderzoek is een ergonomisch onderzoek dat wordt uitgevoerd om een specifieke medewerker te ondersteunen die last heeft van klachten, aandoeningen of beperkingen. Naast de ergonomische aspecten wordt er ingezoomd op werkhouding, werkgedrag en werkorganisatie
Wat zijn technische, organisatorische en persoongebonden maatregelen?
Op basis van een ergonomisch onderzoek zijn er verschillende opties om gezond werken te bevorderen, elk met hun eigen mate van effectiviteit.
Technische maatregelen
Deze maatregelen richten zich op fysieke aanpassingen van de werkplek om de ergonomie te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn het gebruik van ergonomisch ontworpen meubilair, aanpassing van de hoogte, bereikbaarheid en positionering van werkplekken,, computers, machines en andere apparatuur en het toepassen van ergonomische ontwerpcriteria in de keuze en ontwikkeling van werkplekken, gereedschappen en productiemiddelen
Organisatorische maatregelen
Organisatorische maatregelen richten zich op veranderingen in de werkorganisatie om de werkomstandigheden te optimaliseren. Denk hierbij aan het aanpassen van werkroosters, zodat werknemers voldoende pauzes kunnen nemen en kunnen afwisselen tussen verschillende taken. Ook het herstructureren van werkprocessen, zoals het verdelen van taken over meerdere personen of het automatiseren van bepaalde handelingen, kan de fysieke belasting verminderen.
Persoonlijke maatregelen
Deze maatregelen zijn gericht op het ondersteunen en stimuleren van de individuele werknemer. Voorbeelden zijn het aanbieden van training in juiste werkhoudingen en tilmethoden, het stimuleren van een actieve leefstijl door middel van fitness- of bewegingsprogramma’s en het bieden van ergonomisch advies op maat.
Door een combinatie van deze technische, organisatorische en persoonlijke maatregelen kan de werkbelasting aanzienlijk worden verminderd.