Infographic met checklist ontvangen om je (thuis)werkplek ergonomisch in te stellen?

[language-switcher]

Werkplekonderzoek

Met een werkplekonderzoek zorgen wij ervoor dat je inzicht krijgt in de mogelijke oorzaken van klachten én in praktische oplossingen. Dit helpt niet alleen om klachten te verminderen, maar ook om verzuim te voorkomen.

Langdurig beeldschermwerk, verkeerde werkhoudingen en fysieke belasting vergroten de kans op klachten en uitval.  Tijdens een werkplekonderzoek brengen we alle belangrijke factoren in kaart. Door werkomstandigheden, werkhouding en werkgedrag te analyseren, pakken we gezondheidsrisico’s en beperkingen direct bij de bron aan.

 

Wat houdt een werkplekonderzoek in?

  1. Kennismakingsgesprek en klachtinventarisatie
    • Tijdens de intake met de medewerker ( en betrokkenen) brengen we de klachten en hulpvraag duidelijk in kaart.
  2. Analyse van werkgewoonten en werkplek
    • We analyseren de werkgewoonten, werkorganisatie en werkomstandigheden van de medewerker.
    • Verbeteren van werkplekinrichting
      • Op basis van de analyse passen we waar mogelijk direct de werkplekinrichting  aan, zodat de werkplek beter aansluit op de behoeften van de medewerker.
    • Lichaamsbewustwording, houding en beweging
      • We geven directe feedback en correctie op houding en gedrag. Medewerkers leren efficiënt bewegingsgedrag aan om spieren en gewrichten minder te belasten en variatie in houdingen te stimuleren.
    • Rapportage met duidelijke adviezen
      • De resultaten worden gerapporteerd aan zowel werkgever als medewerker. In de rapportage staan persoonsgerichte adviezen, inclusief foto’s van de werkhouding en instellingen, knelpunten en concrete oplossingen.
    • Evaluatie en opvolging
      • Om de effectiviteit van de maatregelen te beoordelen, plannen we een evaluatie in. Zo zorgen we dat de verbeteringen duurzaam worden verankerd.

    Wat is het resultaat van een werkplekonderzoek?

    Het resultaat van een werkplekonderzoek is dat de medewerker weet welke mogelijkheden er zijn om zelf invloed uit te oefenen op klacht of beperking. Daarnaast wordt duidelijk wat er nodig is om de werkomstandigheden te optimaliseren. Zo krijgen zowel de medewerker als de organisatie inzicht in welke maatregelen bijdragen aan duurzame inzetbaarheid en een gezonde werkomgeving.

    Indicaties voor een werkplekonderzoek

    De belangrijkste (medische) indicaties voor een werkplekonderzoek zijn:

    • Gezondheidsklachten die mogelijk werkgerelateerd zijn, zoals rugklachten, RSI-klachten of stress.
    • Reintegratie na ziekte of letsel. 
    • Preventief onderzoek bij risicovolle werkzaamheden of werkomstandigheden.
    • Introductie van nieuwe werkplekken of apparatuur
    • Wet- en regelgeving rondom arbeidsomstandigheden

    Werkplekonderzoek per sector

    Werkplekonderzoek voor beeldschermwerkers

    Langdurig computergebruik en statische werkhoudingen kunnen leiden tot RSI-klachten, oogvermoeidheid en rug- of nekpijn. Een werkplekonderzoek voor beeldschermwerkers analyseert de werkhouding, beeldscherminstellingen en de ergonomie van de werkplek. We identificeren risicofactoren en geven direct toepasbare adviezen om klachten en verzuim te voorkomen.

    Werkplekonderzoek in de zorg

    Zorgmedewerkers verrichten dagelijks fysieke handelingen zoals tillen, buigen en langdurig staan, wat kan leiden tot fysieke overbelasting. Tijdens een werkplekonderzoek in de zorg analyseren we werktechnieken, werkhouding en ergonomische aanpassingen. We adviseren over efficiënte werkmethoden en hulpmiddelen om fysieke belasting te verminderen.

    Werkplekonderzoek in de industrie

    Industriële werkplekken brengen specifieke risico’s met zich mee, zoals zwaar tillen, repeterende bewegingen en het werken met gereedschappen of machines. Een ergonomisch werkplekonderzoek in de industrie helpt om werkhoudingen te verbeteren, onnodige belasting te verminderen en de werkplek optimaal in te richten voor een veilige en gezonde werkomgeving.

    Werkplekonderzoek in de productieomgeving

    Bij productieomgevingen zijn repeterende bewegingen en langdurige statische houdingen een veelvoorkomende bron van klachten. Met een werkplekonderzoek in de productie analyseren we waar knelpunten zitten en hoe de werkomstandigheden geoptimaliseerd kunnen worden. Dit draagt bij aan een gezonde en efficiënte werkomgeving.

    Werkplekonderzoek in logistiek en distributie

    Lichamelijke belasting door tillen, dragen, duwen en trekken kan in de logistiek en distributie leiden tot fysieke klachten. Een werkplekonderzoek in de logistiek richt zich op het verbeteren van tiltechnieken, werkhoogtes en de inzet van hulpmiddelen. Dit voorkomt fysieke overbelasting en verhoogt de inzetbaarheid van medewerkers.

    Werkplekonderzoek in de bouw

    Medewerkers in de bouw worden blootgesteld aan zware fysieke belasting, zoals tillen, werken in belastende houdingen en langdurig gebruik van gereedschap. Met een werkplekonderzoek in de bouw identificeren we knelpunten en adviseren we over haalbare verbeteringen binnen de bestaande werkomstandigheden, zodat medewerkers gezonder en efficiënter kunnen werken.

    Werkplekonderzoek thuiswerken

    Veel thuiswerkers kampen met rug-, nek- of schouderklachten door een verkeerde werkhouding of een slecht ingerichte werkplek. Een werkplekonderzoek thuiswerken helpt om de thuiswerkomgeving ergonomisch te optimaliseren en klachten te voorkomen. We geven advies over beeldschermhoogte, zithouding en werkritme om een gezonde en productieve thuiswerkplek te creëren.

    FAQ

    Kan een werkplekonderzoek ook online worden uitgevoerd?

    Werkplekonderzoeken voor beeldschermwerk kunnen online plaatsvinden. Dit vraagt een goede voorbereiding en de mogelijkheid tot een camerapopstelling of het verstrekken van beeldmateriaal.

    Als online onderzoek niet afdoende is, volgt een werkplekbezoek op locatie. 

    Wanneer geven jullie individuele training op de werkplek?

    Wanneer een werkplekonderzoek niet voldoende effectief is en de houding en beweeggedrag van de medewerker de oorzaak lijken van aanhoudende klachten, wordt individuele training op de werkplek gegeven. Hierbij leert de medewerker optimale werktechnieken en -methoden aan. De leidinggevende wordt betrokken bij acties ter preventie van terugkerende gezondheidsproblemen.

    Wat is het verschil tussen een werkplekonderzoek en werkplekadvies?

    Preventieve werkplekonderzoeken zijn een belangrijk middel om gezondheidsrisico’s op de werkvloer te beperken. Dit doen wij door werknemers  ( individueel of per groep) voor te lichten over mogelijke risico’s en hoe deze te voorkomen. Ook geven wij individuele instructie, toegespitst op de specifieke taken en omstandigheden van werknemers.
    Een preventief werkplekonderzoek wordt ook wel een werkplekcheck of werkplekadvies genoemd.

    werkplekonderzoek

    Wil je advies of meer informatie?

    Werkplekonderzoek 1