Wanneer we gestrest zijn en graag willen ontspannen, denken we vaak: rustig aan doen, tv kijken of een sudoku maken. Er zijn ook andere manieren om te leren ontspannen, zoals mindfulness, yoga en timemanagement. Maar heb je er ooit over nagedacht dat een effectieve manier tot ontspanning inspanning zou kunnen zijn? 

Waarom bewegen?
Bewegen is de meest natuurlijke reactie op stress. Als je stress ervaart, maakt het lichaam zich klaar om in actie te komen, de vecht- of vluchtrespons. Juist met stress moet je niet te lang blijven zitten. Bewegen zorgt dat ons hart harder pompt, spieren aanspannen en ontspannen, gewrichten in beweging komen en de ademhaling sneller gaat. Zo verbrand je lichaam als het ware de stresshormonen en maakt het neurotransmitters aan, zoals endorfine en dopamine. Deze zorgen er mede voor dat je stemming verbetert en je je beter kunt ontspannen. Door regelmatig te bewegen, kun je je beter concentreren en slaap je beter. Bewegen tegen stress kost weinig tijd en de gezondheidswinst is groot. Bovendien zijn werknemers die voldoende bewegen minder snel ziek, presteren beter en herstellen sneller. Juist daarom is het voor werkgevers interessant om vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te ondersteunen.

Te weinig bewegen heeft negatieve gezondheidseffecten, zoals een verhoogde kans op overgewicht, hart- en vaatziekten, pijnklachten en mogelijk zelfs kanker. Hoe meer je op een dag zit, hoe groter de kans is op symptomen van een depressie. Als je in het geheel geen beweging krijgt, wordt de kans op depressieve gevoelens zelfs drie keer zo groot. (Bron) En depressieve gevoelens veroorzaken stress: minder geduld, hoofdpijn, piekeren, onzekerheid, slecht slapen. Vaak herkennen we deze symptomen niet als stress en denken we niet aan meer bewegen, maar gaan we juist meer eten, drinken of tv kijken.

Maar liefst 36% van werkgerelateerd ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Dat zijn 7.555.000 verzuimdagen of bijna 21.000 fte. 1 miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten. Sportende werknemers verzuimen gemiddeld in vier jaar tijd ruim 20 dagen minder dan niet sportieve collega’s. Dit effect is het grootst bij zittend werk.