Bewegen tegen stress

Wanneer we gestrest zijn en graag willen ontspannen, denken we vaak: rustig aan doen, tv kijken of een sudoku maken. Er zijn ook andere manieren om te leren ontspannen, zoals mindfulness, yoga en timemanagement. Maar heb je er ooit over nagedacht dat een effectieve manier tot ontspanning inspanning zou kunnen zijn? 

Waarom bewegen?

Bewegen is de meest natuurlijke reactie op stress. Als je stress ervaart, maakt het lichaam zich klaar om in actie te komen, de vecht- of vluchtrespons. Juist met stress moet je niet te lang blijven zitten. Bewegen zorgt dat ons hart harder pompt, spieren aanspannen en ontspannen, gewrichten in beweging komen en de ademhaling sneller gaat. Zo verbrand je lichaam als het ware de stresshormonen en maakt het neurotransmitters aan, zoals endorfine en dopamine. Deze zorgen er mede voor dat je stemming verbetert en je je beter kunt ontspannen. Door regelmatig te bewegen, kun je je beter concentreren en slaap je beter. Bewegen tegen stress kost weinig tijd en de gezondheidswinst is groot. Bovendien zijn werknemers die voldoende bewegen minder snel ziek, presteren beter en herstellen sneller. Juist daarom is het voor werkgevers interessant om vitaliteit en duurzame inzetbaarheid te ondersteunen.

Te weinig bewegen heeft negatieve gezondheidseffecten, zoals een verhoogde kans op overgewicht, hart- en vaatziekten, pijnklachten en mogelijk zelfs kanker. Hoe meer je op een dag zit, hoe groter de kans is op symptomen van een depressie. Als je in het geheel geen beweging krijgt, wordt de kans op depressieve gevoelens zelfs drie keer zo groot (Bron). En depressieve gevoelens veroorzaken stress: minder geduld, hoofdpijn, piekeren, onzekerheid, slecht slapen. Vaak herkennen we deze symptomen niet als stress en denken we niet aan meer bewegen, maar gaan we juist meer eten, drinken of tv kijken.

Maar liefst 36% van werkgerelateerd ziekteverzuim ontstaat door werkstress. Dat zijn 7.555.000 verzuimdagen of bijna 21.000 fte. 1 miljoen Nederlanders hebben last van burn-outklachten. Sportende werknemers verzuimen gemiddeld in vier jaar tijd ruim 20 dagen minder dan niet sportieve collega’s. Dit effect is het grootst bij zittend werk.

Stress is the trash of modern life. We all generate it. But if we don’t dispose of it properly, it will pile up and overtake our lives.

Ruim 40% van de werknemers beweegt onvoldoende. Hoe kunnen we deze medewerkers motiveren om in beweging te komen? Door het creëren van draagvlak, geven van voorlichting over de gezondheidseffecten, aanbieden- en/of stimuleren van beweegactiviteiten en het belonen van gezond beweeggedrag. Er zijn talloze mogelijkheden. Daarnaast is het (h)erkennen van de nadelen van meer bewegen van belang evenals de voordelen van niet bewegen. Te vaak worden er goedbedoelde adviezen gegeven aan medewerkers die bewegen het hardst nodig hebben. Maar dat heeft geen effect omdat de medewerker zelf de afweging wil kunnen maken om meer te bewegen. In dat geval zal motivational interiewing uitkomst kunnen bieden. Deze gesprekvorm helpt om de ambivalentie tussen wel of niet bewegen te verhelderen (en de balans te laten doorslaan naar bewegen). 

Hoeveel bewegen?

  • Dagelijks meer staan en bewegen, bijvoorbeeld slenteren, is beter voor je gezondheid dan een uur intensief sporten. (NU.nl)
  • De Nederlandse norm gezond bewegen gaat uit van 10.000 stappen om gezond te blijven. Ongeveer 30 minuten extra bewegen per dag.
  • De Fitnorm gaat uit van minimaal 3x per week 20 minuten zware fysieke activiteiten.
  • Wie dagelijks acht uur zit, kan de daardoor aangerichte lichamelijke schade compenseren met ruim één uur wandelen, in fiks tempo.
  • Drie uur tv-kijken is overigens net zo schadelijk als acht uur bureauwerk.

Tips om bewegen op het werk stimuleren

  • Stimuleer medewerkers om vaker de trap te nemen, staand te vergaderen, te wandelen tijdens de lunch, op de fiets naar het werk te gaan, creëer zit-sta-werkplekken en zet een pingpongtafel in de kantine.
    Download de infographic met stappenplan voor het ergonomisch instellen van de werkplek met tips voor een houding en beweging.
  • Maak medewerkers bewust van de Return On Investment door goede voorlichting.
  • De hoeveelheid beweging wordt vaak overschat. Een stappenteller kan uitkomst bieden.
  • Inplannen van reminders en notificaties. Apps, extensies en elektronische agenda’s kunnen bewegen onder de aandacht houden.
  • Houd het simpel. Een dagelijks behaald doel is belangrijker dan een perfecte workout. 

Beweging tegen stress

Als er sprake is van te weinig bewegen en overmatige stress dan is meer bewegen de meest effectieve en doelmatige manier voor stressmanagement. Eventuele aanvullende technieken en methoden om stress te hanteren zullen daarnaast effectief zijn.

X