Werkplekonderzoek

Met een werkplekonderzoek kunt u klachten voorkomen of terugdringen.

Als medewerkers intensief repeterende werkzaamheden uitvoeren, langdurig achter een beeldscherm zitten of te maken hebben met een andere fysieke belasting, is er een verhoogde kans op klachten aan arm, nek, rug of schouders. En ook bestaande klachten kunnen verergeren. Door te zorgen voor een goed en veilig ingerichte werkplek en gezonde werkgewoonten bevordert u de productiviteit en vermindert u de kans op verzuim.

Wat is een werkplekonderzoek?

In een werkplekonderzoek combineren we ergonomisch onderzoek en het instellen van een werkplek met met praktisch advies over het verbeteren werkhouding, werkgewoonten en werkgedrag.

Resultaat

Verhogen van vitaliteit op de werkvloer. Reintegratie. Terugdringen van verzuim. U en uw medewerker kennen de risico’s, weten welke ergonomische en gedragsmatige maatregelen belangrijk zijn en hebben praktische informatie om dit ook daadwerkelijk te doen. Klachten door fysieke belasting, een verkeerde lichaamshouding of terugkerende handelingen nemen zo af of ze worden voorkomen.

Zo ziet een werkplekonderzoek eruit

  • Persoonlijke kennismaking met de medewerker en inventarisatie van de klacht(en).
  • Analyse van de werkgewoonten van de medewerker en de ergonomische omstandigheden
  • Ergonomisch instellen van de werkplek.
  • Oefenen van gunstige werkgewoonten, zoals efficiënt gebruik van spieren, minder belasting van gewrichten en variatie in houdingen.
  • Mogelijkheden bespreken om adviezen en oefeningen daadwerkelijk toe te passen.

ONDERZOEKS RAPPORT

De resultaten van het werkplekonderzoek rapporteren we aan de werkgever en de medewerker. In het rapport nemen we ook persoonsgerichte adviezen op over het verbeteren van de werkhouding (geïllustreerd met foto’s) en werkgewoonten, de ergonomische instelling van de werkplek en eventuele knelpunten.

Evaluatie

Binnen twee weken na het werkplekonderzoek volgt een evaluatie met de medewerker. Indien gewenst komen we nog een keer langs.

Wanneer?

MEER WETEN OVER WERKPLEKONDERZOEK?

X