Werkplekonderzoek
Krijg duidelijkheid over persoons-gebonden oplossingen op het gebied van werkplek, werkhouding en werkgewoonten als er sprake is van verminderde inzetbaarheid of verzuim door overbelasting, klachten of aandoeningen.
FAQ
Wat is een werkplekonderzoek?
Een werkplekonderzoek gaat verder dan een simpele ergonomische beoordeling van de werkplek. We kijken niet alleen naar de juiste afstelling en inrichting van de werkplek, maar ook naar de manier waarop de medewerker zijn of haar lichaam gebruikt tijdens het uitvoeren van de werkzaamheden. We analyseren de interactie tussen de medewerker en zijn werk, waarbij we specifiek aandacht hebben voor het effectief en gezond gebruik van het lichaam in relatie tot de klacht, aandoening of beperking. Daarnaast besteden we uitgebreide aandacht aan de fysieke belasting en belastbaarheid van de medewerker, zodat we gerichte adviezen kunnen geven over hoe klachten verminderd of voorkomen kunnen worden. Ons doel is om medewerkers te leren hoe ze Na afloop van het onderzoek worden eventuele verbeteringen direct doorgevoerd en krijgen medewerkers persoonlijk advies over hoe ze hun werkgewoonten en werkgedrag kunnen optimaliseren.
Hoe verloopt een werkplekonderzoek?
Stappen en activiteiten
- Kennismakingsgesprek en klachtinventarisatie
Intake met betrokkene om klacht en hulpvraag duidelijk te krijgen. - Analyse van werkgewoonten
Analyse van de werkgewoonten, werkorganisatie en werkomstandigheden. - Beoordeling en toetsing aan ergonomische normen
Beoordelen van de uitkomsten en toetsen aan ergonomische uitgangspunten, normen en richtlijnen. - Verbeteren van werkplekinstellingen
Aanpassen van werkplekinstellingen om de werkplek te verbeteren. - Lichaamsbewustwording en training
Directe feedback en correctie op houding en gedrag.
Aanleren van juist bewegingsgedrag om efficiënter gebruik te maken van spieren, gewrichten minder te belasten en houdingen te variëren. - Rapportage
We rapporteren de resultaten aan werkgever en medewerker.
Hierin staan persoonsgerichte adviezen over het verbeteren van werkhouding en werkgewoonten (geïllustreerd met foto’s) en de ergonomische instellingen van de werkplek en eventuele knelpunten. - Evaluatie
Evaluatie inplannen om de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen te beoordelen.
Wat zijn de resultaten van een werkplekonderzoek?
Een werkplekonderzoek verhoogt de vitaliteit op de werkvloer, bevordert re-integratie en vermindert verzuim. Zowel werkgever als medewerker krijgen inzicht in risico’s en leren welke ergonomische en gedragsmatige maatregelen belangrijk zijn. Praktische informatie helpt om arbeidsgerelateerde klachten door fysieke belasting en verkeerde lichaamshouding te verminderen of te voorkomen.
Wat zijn (medisch)indicatie's voor een werkplekonderzoek?
De belangrijkste (medische) indicaties voor een werkplekonderzoek zijn:
- Gezondheidsklachten die mogelijk werkgerelateerd zijn, zoals rugklachten, RSI-klachten of stress.
- Aanpassingen nodig na een ziekte of ongeval om de werkzaamheden veilig te kunnen hervatten.
- Preventief onderzoek bij risicovolle werkzaamheden of werkomstandigheden.
Zijn er specifieke werkplekonderzoeken voor verschillende sectoren zoals thuiswerken, voertuigen, de zorg en industrie?
Ja, er zijn specifieke werkplekonderzoeken per sector, aangepast aan de unieke behoeften van elke sector. We inventariseren hierbij de technische, organisatorische en persoongebonden maatregelen die genomen kunnen worden.
Kan een werkplekonderzoek ook online worden uitgevoerd?
Werkplekonderzoeken voor beeldschermwerk kunnen online plaatsvinden. Dit vraagt een goede voorbereiding en de mogelijkheid tot een camerapopstelling of het verstrekken van beeldmateriaal.
Als online onderzoek niet afdoende is, volgt een werkplekbezoek op locatie.
Wanneer geven jullie individuele training op de werkplek?
Wanneer een werkplekonderzoek niet voldoende effetief is en de houding en beweeggedrag van de medewerker de oorzaak lijken van aanhoudende klachten, wordt individuele training op de werkplek gegeven. Hierbij leert de medewerker optimale werktechnieken en -methoden aan. Ook wordt gewerkt aan gedachtepatronen. De leidinggevende wordt betrokken bij acties ter preventie van terugkerende gezondheidsproblemen.
Hoe werkt een preventief werkplekonderzoek?
Preventieve werkplekonderzoeken zijn een belangrijk middel om gezondheidsrisico’s op de werkvloer te beperken. Dit doen wij door werknemers ( individueel of per groep) voor te lichten over mogelijke risico’s en hoe deze te voorkomen. Ook geven wij individuele instructie, toegespitst op de specifieke taken en omstandigheden van werknemers.
Een preventief werkplekonderzoek wordt ook wel een werkplekcheck of werkplekadvies genoemd.