Wat is ergonomisch werken?

Ergonomisch werken houdt rekening met de wijze waarop ons lichaam wordt uitgelijnd, ondersteund en bewogen. Ergonomisch werken is afgeleid van het woord Ergonomie. Ergonomie komt van het Griekse woord ergon (betekent werk) en nomoi (betekent natuurwetten). Ergonomie is de wetenschap om de omgeving en producten te optimaliseren voor menselijk gebruik. Ergonomisch werken is het toepassen is mogelijk door de werkplekinrichting te optimaliseren en de functionaliteit van de verschillende werkplekken beter te laten aansluiten op de uit te voeren taken en handelingen.

Waarom Ergonomisch werken?

Voorkomen is beter dan genezen. En minder kostbaar.
Ergonomisch werken zorgt ervoor dat fysieke belasting, ongemakkelijke werkhoudingen en statische belasting worden voorkomen. Dit heeft een positief effect op het terugdringen van verzuimrisico’s, werknemerstevredenheid, hun lange termijn inzetbaarheid en uw aantrekkingskracht als werkgever.

HOE WERKT ERGONOMISCH WERKEN?

 • Werk vanuit een neutrale stand van gewrichten
  Gewrichten die langdurig in een uiterste stand worden belast zijn kwetsbaar voor overbelasting en blessures die leiden tot Musculoskeletale aandoeningen (MSA)
 • Voorkom te zware (piek)belasting
  Er zijn talloze situaties waarin mensen te zwaar tillen, duwen of trekken
 • Zorg ervoor dat hulpmiddelen goed staan opgesteld
  Dit kan gaan om om de juiste hoogte en afstand
 • Beperk langdurend herhaaldelijk bewegen
  Langdurig achter elkaar repeterende handelingen uitvoeren geeft een eenzijdige belasting op spieren en gewrichten. Doorbreek dit door variatie in werkzaamheden of korte rustmomenten.
 • Voorkom drukpunten
  Als er maar een klein oppervlakte is waarop gesteund kan worden is de kans op overbelasting groot. Bijvoorbeeld door alleen de pols te ondersteunen tijdens het bedienen van de muis in plaats van de gehele onderarmen.
 • Werk vanuit de “Power Zone”
  Bij fysieke belasting: dicht bij het lichaam, tussen  middel en  het midden van de borst. In deze zone kunnen de armen en de rug het meest worden belast met de minste inspanning.
 • Zorg voor geregeld bewegen en oefeningen
  Door lange tijd in een zelfde houding te werken zal het lichaam vermoeid raken. Dit is wat bekend staat als statische belasting.
 • Bouw ergonomisch werken op een solide basis
  Zorg voor een  inventarisatie van veel voorkomende vormen van fysieke belasting zoals duwen/trekken, tillen/dragen, repeterende handelingen en werkhoudingen. Laat een werkplekonderzoek uitvoeren of een verdiepende RI&E fysieke belasting

Aan de slag met Ergonomisch werken?

Ergonomisch werken 1

Uitgebreide infographic ontvangen?


Om het ergonomisch werken en het instellen van een beeldschermwerkplek voor iedereen zo makkelijk mogelijk te maken hebben wij een uitgebreide infographic ontwikkeld. Hierin staan:

 • alle basisvoorwaarden voor een ergonomisch ingestelde werkplek
 • 3 stappen met toelichting om de werkplek zelf ergonomisch in te stellen
 • tips voor vitaliteit en ergonomisch werken

Je zit nergens aan vast. We gebruiken je e-mail adres alleen om je te informeren over nieuwe infographics en initiatieven van Ergomotion. En je gegevens (e-mailadres) zullen we nooit aan derden doorgegeven. Je kan je altijd uitschrijven.

Meer weten over ergonomisch werken?

Heb je een vraag of ergonomisch werken? Wil je advies over het gebruik van hulpmiddelen of een ergonomische training?

X