RI&E Staat Voor
Risico – Inventarisatie En Evaluatie
Volgens de Arbo-wet zijn bedrijven verplicht een Risico inventarisatie en evaluatie (RI&E) uit te laten voeren. In de de risico inventarisatie en -evaluatie worden alle risico’s op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn schriftelijk in kaart gebracht. Daarnaast heeft het ‘evalueren’ van de evaluatie betrekking op het schatten van de hoogte van de risico’s. Nadat de RI&E op schrift staat, kan een plan van aanpak opgesteld worden door de werkgever en werknemers samen. In dit Plan van Aanpak wordt beschreven hoe de risico’s aangepakt gaan worden.
No nonsens RI&E
Het klassieke Risico inventarisatie en evaluatie rapport bestaat uit een eindeloze inventarisatie opsomming van alle mogelijke risico’s, waarvan het nog maar de vraag is of deze risico’s gegrond zijn. U kunt zich voorstellen dat een dergelijke rapportage niet erg opbouwend is.
Uit de praktijk van Ergomotion is echter gebleken dat werkgevers vooral gebaat zijn bij een no-nonsense risico inventarisatie en evaluatie en praktische oplossingen. Ergomotion stelt dat bij een RI&E de nadruk hoort te liggen op risico’s die daadwerkelijk nadelig zijn voor het personeel. Daarnaast worden bovendien de gezonde kanten van het bedrijf beschreven, zodat inzichtelijk is welk beleid gehandhaafd kan worden.
Onderwerpen RI&E
Bij de uitvoering van de risico inventarisatie en evaluatie komen de volgende (branchespecifieke) punten aan bod:
- arbozorg en verzuimbeleid
- organisatie werkzaamheden
- psycho sociale arbeidsbelasting (PSA)
- gevaarlijke stoffen en biologische agentia
- fysieke belasting
- werkplekinrichting
- klimaat
- persoonlijke beschermingsmiddelen
- visuele informatie
- functie-inhoud en werkdruk
- werk- en rusttijden
Resultaat
Een getoetst RI&E-document dat voldoet aan de wettelijk
eisen. Alle risico’s en positieve kanten van het bedrijf worden in overzichtelijke tabellen beschreven. Op deze manier ziet u in één oogopslag hoe uw bedrijf er voor staat op gebied van werkomstandigheden. Tevens heeft u nu een lijst met “Things to Do” ; een overzicht van de risico’s in uw bedrijf. Wie gaat met welk risico aan de slag? En wanneer bent u tevreden? Wat levert het op?