Wat is jouw biologische leeftijd?
Wat is jouw biologische leeftijd?
Biologische leeftijd. Wie is er ouder? Jij of je Lichaam. Leefstijl is een belangrijke factor voor de biologische leeftijd en daarmee duurzame inzetbaarheid

Je kalenderleeftijd komt vaak niet overeen met je biologische leeftijd. Je kunt veertig jaar oud zijn, maar je biologische leeftijd is misschien wel zestig. Of twintig. Het hangt allemaal af van je levensstijl. Wanneer je lichaam sneller veroudert dan jij, kan dat leiden tot gezondheidsrisico’s zoals hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk of diabetes. Je lichaamssamenstelling is één van de voornaamste factoren die de ouderdom van je lichaam bepaalt. Een goede spiermassa vertraagt bijvoorbeeld het verouderingsproces. Buikvet is één van de risicofactoren voor versnelde veroudering. Buikvet wordt zelfs in verband gebracht met een krimpende herseninhoud.
Hier is een leuke test om je biologische leeftijd te meten.

Uit onderzoek naar de biologische leeftijd van Belgische werknemers blijkt onder meer dat:

  • De biologische leeftijd van de Belgische werknemer gemiddeld 6 jaar hoger is dan haar/zijn kalenderleeftijd.
  • Boven de 35 jaar 45% van de werknemers een inactieve levensstijl heeft.
  • Slechts 39% van de werknemers beseft dat het geheim van een lang leven afhangt van een gezonde levensstijl.

Ook in Nederland zijn de cijfers die een negatieve invloed hebben op de biologische leeftijd zorgwekkend:

  • In 2018 hadden 50,2% van alle Nederlanders van 18 jaar en ouder bescheiden of ernstig overgewicht.
  • Ons land telt ongeveer 1,4 miljoen hartpatiënten
  • Een kwart van alle werkenden heeft regelmatig stressklachten.

Health Checks: Beter voorkomen dan genezen!

Vandaag de dag zien veel bedrijven het belang van vitaliteit en het hebben van gezonde werknemers. Een goed startpunt voor het verbeteren van de gezondheid van werknemers is het uitvoeren van een health check.

Een voorbeeld van zo’n check is de bioelectric impedance analyse. Door het meten van vetpercentage, spiermassa, BMI, buikvet en stofwisseling geeft deze techniek een helder inzicht in de lichaamssamenstelling.

Bloedtesten waarmee bloedsuiker- en cholesterolniveaus worden gemeten zijn eveneens nuttig, aangezien ze een gedetailleerde inzage geven in iemands levensstijl en eventuele ernstige gezondheidsproblemen in een vroeg stadium kunnen voorkomen.

Wat levert het een gezondheidscheck op?

Een persoonlijk rapport voor de medewerker met daarbij uitleg over de verschillende metingen én persoonlijke tips die zij direct kunnen toepassen.
De organisatie krijgt een geanonimiseerde rapportage en daardoor inzicht in hoe het met de gezondheid en inzetbaarheid van medewerkers gesteld is en wat de hoogste prioriteit heeft om de gezondheid van medewerkers te verbeteren.

Meer weten? Vraag het Nicole

Wat is jouw biologische leeftijd? 1 Elke grote reis begint met een kleine stap’ Meer dan 20 jaar is Nicole actief met het begeleiden en coachen op verschillende vlakken. Als Sportcoach, trainer, bedrijfsoefentherapeut en als Verpleegkundige.