Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar of ouder had in 2018 slaapproblemen blijkt uit de resultaten van een gezondheidsenquête van het CBS over slaap.

In de gezondheidsenquête werden deelnemers gevraagd of zij in de voorafgaande twee weken last hebben gehad van problemen met slapen. In 2018 heeft 24 procent van de Nederlanders vanaf 25 jaar daar bevestigend op geantwoord. Dat komt neer op ongeveer 2,9 miljoen mensen. In 2017 ging het om 21 procent. Bij ruim 4 op de 10 van de slechte slapers belemmeren de slaapproblemen het dagelijks functioneren. Het gaat dan bijvoorbeeld om verminderde concentratie, vergeetachtigheid of een slecht humeur.

Van de 25-plussers die aangeven dat ze arbeidsongeschikt zijn, meldt 58 procent geen goede nachtrust te hebben. Van de werkenden meldt 19 procent slaapproblemen, juist onder het landelijk gemiddelde.

Een belangrijke oorzaak van de slaapproblemen is onvoldoende bewegen en ontspannen gedurende de dag en  dat we onszelf de tijd niet gunnen om in slaap te vallen, aldus Myrthe Boss, neuroloog in een uitzending van Radio 1.

Bron: CBS

Steeds meer mensen hebben slaapproblemen 1
Steeds meer mensen hebben slaapproblemen 2

X