Vitaliteits

 management

Verkrijg inzicht in het vitaliteitsvraagstuk van jouw organisatie en de (beïnvloedbare) factoren daaraan ten grondslag liggen. 

Wat houdt vitaliteitsmanagement in?

Vitaliteitsmanagement is het kompas als het gaat om medewerkers systematisch en doelgericht, fysiek en mentaal in balans te krijgen en te houden. Vitaliteitsmanagement is daarnaast het middel om de duurzame inzetbaarheid van medewerkers te vergroten en richt zich op het bevorderen van het welzijn en de vitaliteit van medewerkers.

 

 

Wat is het doel van vitaliteitsmanagement?

Het  doel van vitaliteitsmanagement is om een positieve invloed uit te oefenen op het algehele functioneren en de prestaties van de organisatie, met een specifieke focus op continuïteit en productiviteit.
Het gaat hier niet alleen om het voorkomen van ziekteverzuim of het beperken van andere gezondheidsrisico’s, maar ook om het centraal stellen van de relatie tussen het succes van de organisatie en de vitaliteit van de medewerkers.

Wat is het plan van aanpak?


De onderstaande stappen vormen een stappenplan om een vitaliteitsbeleid te ontwikkelen en implementeren. De precieze invulling van het plan hangt af van de specifieke doelen en voorkeuren van de organisatie.

  • Operationalisatie van het begrip vitaliteit.
    Welke indicatoren zijn bepalend voor de vitaliteit van uw medewerkers en organisatie? Door deze factoren nauwkeurig in kaart te brengen, kunnen wij gerichte interventies ontwerpen die aansluiten bij uw specifieke behoeften.
  • Analyse van de determinanten die de vitaliteit beïnvloeden, zoals
    Fysieke gezondheid: bijvoorbeeld het aantal ziektedagen, de BMI van medewerkers, het percentage medewerkers dat voldoet aan de beweegrichtlijnen, fysieke klachten etc.
    Mentale gezondheid: bijvoorbeeld het aantal burn-out gevallen, het aantal medewerkers dat psychische klachten ervaart, de tevredenheid van medewerkers over de werkdruk, etc.
    Werkplezier: bijvoorbeeld de mate van autonomie die medewerkers ervaren, de mate van betrokkenheid bij het werk, de tevredenheid van medewerkers over de werkomgeving, etc.
    Leefstijl: bijvoorbeeld het percentage medewerkers dat voldoende beweegt, het percentage medewerkers dat gezond eet, het percentage medewerkers dat voldoende slaapt, etc.
    Werkomgeving: bijvoorbeeld de mate van ergonomie op de werkplek, de mate van flexibiliteit in werktijden, de mate van sociale steun op de werkvloer, etc.
  • Het creëren van draagvlak onder uw medewerkers is een essentieel onderdeel van dit proces. Wij ontwikkelen gerichte trainingen en interventies om uw organisatie te motiveren en te betrekken bij het vitaliteitsbeleid. Zo borgen wij de resultaten op de lange termijn.
  • Integraal vitaliteitsbeleid opstellen. Dit omvat zowel preventieve als curatieve maatregelen, gericht op het verbeteren van de algehele vitaliteit van uw medewerkers en organisatie.

Hoe voeren jullie onderzoek uit?

We maken gebruik van het digitaal platform Johan voor het uitvoeren en inzetten van scans en vragenlijsten. Johan zorgt voor een veilige en vertrouwde omgeving voor de deelnemer en geeft de organisatie / HR uitgebreide analyse tools voor geanonimiseerde groepsresultaten.

Ergocoach Zorg 3 bijeenkomsten

Aan de slag met vitaliteitsmanagement?

Paramedisch On 1