Fysieke arbeid en beroepsziekten 1

Bijna vier op de tien werknemers in Nederland heeft te maken met een vorm van fysiek belastende arbeid zoals tillen, duwen/trekken, lastige houdingen of repeterende bewegingen. Dit kan leiden tot klachten

Thuiswerken Onderzoek 2
VOEL JE 3X BETER BIJ BEELDSCHERMWERK 3

Om gezond thuis te werken is er veel meer nodig dan alleen een ergonomische werkplek. Zo zijn werkorganisatie en werkgedrag belangrijke aspecten om gezondheidswinst mee te behalen en de energiedrijvers thuis mee op peil te houden. We delen 3 veel besproken tips

Ergonomische muis. Wat is geschikt 4

overmatigespierspanningAls u intensief de muis gebruikt, loopt u extra risico op pijnlijke klachten aan armen, nek en schouders. De aanschaf van een ergonomische muis is een goede en betaalbare investering.

Bij een gewone muis wordt de onderarm naar binnen gedraaid in de elleboog. Deze onnatuurlijke stand geeft een verhoogde belasting op spieren en pezen waardoor klachten kunnen ontstaan. Een ergonomische muis kan klachten voorkomen of verminderen.

Wat is een ergonomische muis?

Een ergonomisch muis is een aangepaste muis. Dankzij het speciale ontwerp vermindert hij de belasting van de spieren en gewrichten in de schouder, arm en hand. Een ergonomische muis zorgt dat de pols door een meer verticale stand een ’hand schud’-positie krijgt waarbij de schouders en armspieren lekker ontspannen zijn.

Tips voor het gebruik van een ergonomische muis

  • Plaats de ergonomische muis vlak naast het toetsenbord zodat u niet hoeft te reiken naar de muis.
  • Draai de onderarm zo min mogelijk naar binnen.
  • Hou tijdens het werken met de muis de pols zoveel mogelijk neutraal zodat pols en onderarm in één horizontale lijn staan.
  • Beweeg tijdens het muizen vanuit de gehele arm (en dus niet alleen vanuit de pols).
  • Houdt de vingers ontspannen op de muis en niet in de aanslag.
  • Let erop dat de werkplek ergonomisch is ingesteld.
  • Neem geregeld korte breaks, wissel het gebruik waar mogelijk af door de meest voorkomende functietoetsen te gebruiken en doe regelmatig oefeningen voor KANS (RSI) preventie.

Uit onderzoek blijkt dat mensen aan de computer 60% van de tijd de muis gebruiken, 25% het toetsenbord en 15% van de tijd kijken ze naar het scherm.

Meer weten?

Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met een van onze ergonomische adviseurs.

X