Elke dag een uur bewegen compenseert de schadelijke gevolgen van acht uur per dag op een stoel doorbrengen, zeggen Noorse wetenschappers. 

Te weinig bewegen wordt in verband gebracht met een hoger risico op ziekten als diabetes, hartziekten en bepaalde typen kanker.

De Noorse School of Sport Sciences analyseerde gegevens uit dertien bestaande onderzoeken, waarin in totaal ruim een miljoen proefpersonen zijn onderzocht. De resultaten verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet.

De deelnemers van deze onderzoeken werden in groepen verdeeld op basis van hun hoeveelheid beweging per dag: van ‘zitters’ die minder dan 5 minuten per dag bewogen tot sportieve mensen die dagelijks 60 tot 75 minuten bewogen.

Groot belang

Deelnemers die acht uur per dag zaten, maar daarnaast fysiek actief waren, bleken een veel lager risico te hebben om vroegtijdig te overlijden dan mensen die weliswaar minder zaten maar ook minder bewogen.

“Voor veel mensen die naar hun werk forenzen en een kantoorbaan hebben, valt lang zitten niet te vermijden. Vooral voor deze mensen kunnen we het belang van genoeg bewegen niet genoeg benadrukken”, zegt onderzoeksleider Ulf Ekelund.

“Of dat nu is in de vorm van een lunchwandeling, een rondje hardlopen ’s ochtends of fietsen naar je werk. Een uur per dag bewegen is optimaal, maar als dat niet lukt, verlaagt een beetje bewegen ook al je risico.”

Televisie

Verder bleek televisie kijken ongezonder dan veel achter een bureau zitten. Meer dan drie uur televisie kijken verhoogde bij alle deelnemers het risico op vroegtijdig overlijden, behalve bij de actiefste groep.

Enkele mogelijke verklaringen hiervoor zijn dat mensen voor de televisie veel tussendoortjes eten, of na het eten televisie kijken, wat de stofwisseling vertraagt.

Bron: Nu.nl

X