SCHIPHOL-RIJK, 27 april 2015 – Schuberg Philis heeft als eerste IT-bedrijf de European Good Practices Awardvoor werkstressreductie gewonnen. Vandaag nam deze Nederlandse onderneming de prijs in ontvangst in de Letse hoofdstad Riga. Schuberg Philis won deze Europese prijs omdat de onderneming laat zien dat hoge eisen stellen aan collega’s en hoge werkdruk niet hoeven te leiden tot werkstress. De prijs is onderdeel van de Europese campagne ‘Gezond werk is werk zonder stress!’ en wordt georganiseerd door het Europese Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk (EU-OSHA). Aan de competitie deden 55 organisaties uit 26 EU-landen mee, waarvan 2 uit Nederland.

Voor Schuberg Philis komt de prijs voor stressvermindering op de werkvloer niet uit de lucht vallen. De bedrijfscultuur is erop gericht om collega’s stressvrij door het leven te laten gaan. Philip Dries, managing director en één van de oprichters, licht toe: “Wij vinden het belangrijk dat collega’s zelf hun keuzes maken en beloftes doen. Door de vrijheid en de eigen verantwoordelijkheid die de collega’s hier krijgen, ervaren ze juist grip op hun werk in plaats van overbelasting. Dit leidt in ons geval tot een zeer hoge klanttevredenheid en 100% beschikbaarheid van de IT-systemen. Deze aanpak klinkt logisch, maar in de IT-branche is het gebruikelijk dat de salesmanager een belofte doet aan de klant en die over de schutting kiepert naar mensen verder weg, die de klus daadwerkelijk moeten klaren. Stress krijg je van conflicten, van frustratie en woede over onrealistische doelstellingen.”

Investeren in welzijn
Jaarlijks herinvesteert Schuberg Philis ongeveer een kwart van de winst in het welzijn van zijn collega’s en hun gezin. In 2013 ging het om een bedrag van € 1.481.000. Dit wordt onder meer besteed aan praktische voorzieningen voor de collega’s, zoals een in-house therapeut, een haptonoom-fysiotherapeut, het stimuleren van sportactiviteiten en een eigen restaurant met verse biologische en seizoensgebonden producten. Daarnaast krijgen collega’s veel ruimte voor innovatie, om de beloftes van de toekomst te onderzoeken.

Het HR-beleid werpt zijn vruchten af, want het bedrijf kent bijvoorbeeld een bijzonder laag ziekteverzuim van 0,9% tegenover een gemiddelde van 3,8% in de IT-sector (cijfers uit 2013). Tegelijkertijd is de klanttevredenheid van 8,9 (Giarte Outsourcing Performance 2012-2014) al jaren het hoogste in de branche voor IT-outsourcing. Schuberg Philis ontving op 3 november 2014 ook al de Nederlandse versie van de prijs uit handen van minister Asscher, tijdens de landelijke actieweek ‘Check je Werkstress’.

Stress grootste arbeidsrisico van deze tijd
Eén op de acht werknemers in Nederland heeft last van werkstress. Bijna 1 miljoen mensen lopen jaarlijks het risico op een burn-out. Nederland kent zes miljoen verzuimde werkdagen per jaar door stress. Niet voor niets is stress het grootste arbeidsrisico van deze tijd. De Europese campagne is in Nederland uitgerold onder de naam ‘Check je werkstress’. Het Nederlands Focal Point voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid trekken hierin samen op. Minister Lodewijk Asscher zet zich persoonlijk voor deze campagne in.

 

X