We zitten gemiddeld negen uur per dag.Kantoormedewerkers brengen ongeveer5 levensjaren zittend achter de computer door. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste mensen onbewust een voorovergebogen houding aannemen als ze naar hun telefoon, tablet of beeldscherm kijken (Guan et al., 2016).

Het is alom bekend dat veel zitten een verhoogd risico geeft op rug-, nek- en schouderklachten, alsmede hart- en vaatziekten. Daarnaast hebben mensen met een ongunstige houding vaker last van negatieve herinneringen en gedachten, minder energie, een ongunstige ademhaling en een verminderde ademcapaciteit.

Een betere houding zorgt er niet alleen voor dat je je rug, nek en schouders minder belast, het ondersteunt ook een goede concentratie en humeur – en daarmee ook de vitaliteit en het werkplezier. Genoeg reden om meer aandacht aan je houding te besteden!

Onze top-3 van tips

Tip 1: Hou het simpel met een vaste routine

Zodra we mensen vertellen over het belang van een actieve houding, horen we vaak: “Ik kan daar toch niet de hele tijd aan denken?” Dat klopt! Gelukkig is dat ook niet nodig.

Je boekt al veel winst als je iets vaker je voorkeurshouding kort doorbreekt. Wissel af en toe de houding die je gewend bent aan te nemen wanneer je op je telefoon, tablet of beeldscherm kijkt af.

Dit gaat steeds makkelijker als je er een vaste routine van maakt, die voor jou haalbaar is. Het werkt om hiervoor een paar reminders in te plannen ( met een app,  een elektronische agenda of post-it). Zo hou je je houding onder de aandacht en wordt het een gewoonte, net zo vanzelfsprekend als tandenpoetsen.

Tip 2: Strek jezelf uit naar je kruin

Probeer die afwisselende houding eens met de volgende oefening. Ga iets vóór op je stoel zitten, los van de rugsteun. Strek jezelf uit naar je kruin, maak jezelf lang en richt je aandacht op de positie van je onderrug en borstbeen. Je onderrug wordt recht of ietsje hol, je borstbeen verplaatst zich wat naar voren en je schouders gaan wat naar achteren. Je voelt waarschijnlijk dat je rugspieren zich aanspannen (vaak wordt dat als onnatuurlijk ervaren, maar zie het als een trainingsmomentje voor je spieren).

Laat nu zoveel mogelijk spierspanning los, maar blijf 2 minuten rechtop zitten. Wissel deze houding af met een ingezakt houding en observeer het verschil in je rug, nek, schouders en ademhaling.

Tip 3: Kleine aanpassingen worden grote veranderingen
Een routine wordt makkelijker als je ook je omgeving aanpast, zodat deze de variatie in houding ondersteunt. Kleine aanpassingen zoals een zitbal, een laptopstandaard en een ergonomisch ingestelde werkplek creëren de voorwaarden waarmee het makkelijk wordt om een betere houding aan te nemen.

Heb je minder energie of een belangrijk gesprek? Ook dat zijn momenten om aan je houding te denken. Ervaar het verschil!

Meer bewustzijn en aandacht voor je houding op het werk en in je dagelijkse activiteiten zorgt voor meer vitaliteit en het voorkomen van klachten. Wil je de houding onder de aandacht brengen bij medewerkers of heb je verdere vragen? Neem eens contact op met Iwan Kind. Hij vertelt graag meer over de werkwijze en mogelijkheden.

E

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *