Werken in een prettige omgeving met goede arbeidsomstandigheden is voor de meeste mensen heel belangrijk. Daarom voeren het CBS en het TNO in samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) jaarlijks keer de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) uit. Het is één van de grootste periodieke onderzoeken naar de werksituatie van werknemers in Nederland. In de NEA staat ‘kwaliteit van de arbeid’ centraal. Aan bod komen arbeidsongevallen, verzuim en beroepsziekten, de algemene gezondheidstoestand, burn-outklachten maar ook onderwepen als als de balans tussen werk en privé.
De uitkomsten van 2018
- In 2018 kreeg 28 procent van alle werknemers (ruim 2,1 miljoen mensen) op een werkdag zoveel informatie dat zij vaak of altijd moeite hadden om dit snel genoeg te verwerken. In 2014 was dat nog 25 procent.
- Rugklachten worden steeds váker genoemd worden als reden voor verzuim, dan klachten van overspannenheid. Het voorkomen van zulke klachten is op de werkvloer niet altijd een prioriteit, terwijl ook rugpijn een gevolg kan zijn van een hoge werkdruk en ongezonde levensstijl: te lang, verkeerd stilzitten of juist te veel zwaar, fysiek werk doen.
- 38,4% van de werknemers verricht meer dan 6 uur per dag beeldschermwerk.
- Gemiddeld verzuimden werknemers 7,6 dagen in het afgelopen jaar
- 10,1% van de werknemers kan niet gemakkelijk aan de fysieke eisen van het werk voldoen
Meer lezen over de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden?
Het rapport van het Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2018 kunt u hier downloaden. De infographic met de belangrijkste cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden kunt u hier downloaden